چهارمحل از نگاه تصوير |
|
* ایام و باورها * چكيده روزهای تاسوعا، عاشورا و 28 صفر کار حرام است و کسی در این روزها کارهای ساختمانی یا کشاورزی انجام نمی دهد به ویژه اگر همراه با گرفتن مزد باشد. * از روز سیزده فروردین کلیه چاک هایی (( Chak )) ( قطعه های مرتع و زمین) که از زمان بریدن علف سال قبل برای عبور و مرور و چرا آزاد بوده قدغن و ممنوع می شود که به آن قرق (( Ghorogh )) می گویند. * در شب یلدا نیز این باور وجود دارد که افراد باید در منزل خود بمانند و در آن شب به جای دیگر نروند چون برکت از خانه می رود * قبل از تحویل سال نو ، بر این باور هستند که یک ساعت قبل از تحویل سال نو هر کاری را که انجام بدهی تا پایان سال همان کار ادامه پیدا می کند ( خیر یا شر بودن عمل ). * اینکه سفره خانواده در طول سال رنگین و پربرکت باشد در روز اول عید باید بهترین غذاها را در سفره صرف کرد. * تولد نوزاد * چكيده در قدیم که مامای محلی وجود داشت وضع حمل و تولد نوزاد در منزل انجام می گرفت با متولد شدن نوزاد ، به همدیگر " مبارک باد" می گفتند ، جشن می گرفتند البته در صورتی که وضعیت اقتصادی خانواده خوب باشد. بعد از گذشت 10 روز از تولد نوزاد، اقوام و فامیل و نزدیکان را دعوت می کردند براي صرف ناهار و شیرینی و مادر و نوزاد را مادر بزرگ و خاله نوزاد به حمام می برند که به آن ده شانی ( Dahshani) می گویند در این مراسم معمولا هدایا یا کادوهایی نیز می آورند که معمولا ((در ايمام قديم شامل 100 تا 500 تومان پول نقد، کش پیرهن( بلوز)()Kashpirhan یا تکه پارچه پیراهنی بود در چهلمین روز نیز اقوام و فامیل دور هم جمع می شوند که مجددا مادر و نوزاد را به حمام می برند و به آن چله شانی ( Chelleshani )می گویند. در خصوص انتخاب نام نوزاد ، معمولا نام نوزاد پسر را پدر تعیین می کند و معمولا نام پدر بزرگش را انتخاب می کنند اما نامگذاری برای نوزاد دختر بر عهده مادر است اين مراسم همچنان باقيست(بجز نام گذاري)
* عید نوروز *
چند روز مانده به فرا رسیدن عید نوروز افراد خاصی بودند که در کوچه ها دور می زدند و به درب منازل می آمدند و شعر و دعا می خواندند که هر خانواده نیز به آنان آرد ، گندم و پول می دادند که به آن نوروزی خوان ( Nouroozikhan)می گوفتند. این افراد به دو سبک شعر می خواندند: مژده دهید برشاخ گل نوروز سلطان آمده خواننده هایی که به سبک اول یا مذهبی می خواندند معمولا دارای وجهه مذهبی و از نظر راویان دارای تقوای بیشتر بودند ولی خواننده های کوچه بازاری از روش دوم استفاده می کردند.
ادامه می داد و می رفت. باور عمومی بر این بود که این هدیه ، نوعی صدقه و برای رفع قضا و بلا است. در شب عید سال نو، گروهی از كودكان جمع می شدند و در خانه اقوام را می زدند صاحبخانه درب یا دریچه ای که رو به کوچه باز می شد را باز می کرد و بعد از سلام وعلیک و عید مبارکی و خوش آمدگویی ، به یک نفر از آنها به نیابت بقیه ،چیزی به عنوان کادو شامل دو ریال پول یا یک تخم مرغ می دادند نفری که هدایا را می گرفت بین بقیه تقسیم می کرد.
آن سال خیر و برکت برای صاحبخانه به همراه داشت نشانگر خوبی قدم و خوش قدمی شخص است ولی اگر در آن سال مشکلات و مصیبتی وارد می شد نشانگر بدقدمی او بود.
شما برای تحویل سال به منزل ما بیایید. به فرد خوش قدم ، خوش پاقدم ( Khoshpaghodom ) و به فرد بدقدم ، بدپا قدم ( Badpaghodom ) می گفتند.
*ازدواج (عروسی) * - خواستگاری( khastegari ) در هنگام حنا گذاشتن ، عروس و داماد دست راست خود را روی سر می گذارند و یک نفر مرد در دست راست داماد و زنی هم در دست راست عروس حنا می گذارد. در مرحله بعد روی اسکناسی حنا می گذارند و سپس اسكناس ها را به هم چسبانده و به يادگار داخل قرآن مي گذارند (( در ايام گذشته حنا گذاري حنا را به همراه سكه مخلوط مي كردند و در دست عروس و داماد مي گذاشتند تا كودكان فاميل سكه ها را به همراه حنا بردارند و بعد دستان خود را به هم مي چسباندند )) سپس عروس و داماد هر کدام دست دیگری را با دستمال یا دستمال کاغذی پاک کرده و شمع ها را فوت می کنند تا خاموش شود. چای دورنگ لطفا برای بهتر شدن وبلاگ نوین چهارمحل نظرات ، پیشنهادات و چگونگی لود شدن عکسها را در قسمت نظرات درج نمایید. |
قالب های نازترین جوک و اس ام اس زیباترین سایت ایرانی جدید ترین سایت عکس نازترین عکسهای ایرانی بهترین سرویس وبلاگ دهی وبلاگ دهی LoxBlog.Com |